De reis binnen het Sociaal Domein

De afgelopen twee jaar zijn voor mij een reis geweest door het Sociaal Domein. Van januari tot september 2022 diende ik als ondersteuner van de relatiemanagers bij Inkoop SDCG. In die rol was ik betrokken bij de inkoop en het contractbeheer voor de Jeugd en Wmo in elf regiogemeenten. Als planner, notulist en lid van de inkoopwerkgroep Beschermd Wonen leerde ik de complexe wereld van het Sociaal Domein kennen, stap voor stap.

Vervolgens begon mijn volgende hoofdstuk bij de gemeente Lingewaard van september 2022 tot januari 2024, waar ik als medewerker contract- en relatiemanagement (en tijdelijk als contract- en relatiemanager) diende. Mijn taken waren divers, variƫrend van contractgesprekken tot betrokkenheid bij regionale werkgroepen en de inkoop van Activerend Werk. Ondanks de uitdagingen, waaronder de extra verantwoordelijkheden als mijn collega-relatiemanager zich op een ander project richtte, voelde ik mij steeds meer thuis in mijn rol en groeide mijn begrip van het Sociaal Domein.

Terugkijkend op deze periode ben ik het meest trots op mijn groei en het feit dat ik mij het Sociaal Domein eigen heb gemaakt. Als net afgestudeerde historica stapte ik de wereld van inkoop en relatiemanagement in, met slechts een basiskennis van de Wmo. Nu kan ik met vertrouwen spreken over contract- en relatiemanagement en de uitdagingen van de Wmo en Jeugdwet.

Een laatste gedachte die ik wil delen is het belang van oprechte interesse in je collega’s en het omarmen van elke taak. Een goed team is van onschatbare waarde en kan je door zelfs de moeilijkste situaties loodsen. En onderschat nooit de waarde van hands-on ervaring; door gewoon te doen, zonder te mokken, leer je meer dan je ooit zou verwachten.