Jezelf als professional ontwikkelen en je inzetten voor de samenleving? Start je loopbaan met PIT!

Wat is Publiek Innovatief Talent?
PIT biedt jou als young professionals met een WO diploma op zak, een tweejarig traineeship waarin je je (verder) kunt ontwikkelen als adviseur binnen de publieke sector. Vanaf dag 1 ga je aan de slag met maatschappelijke opgaven en kun je dus impact maken op onze samenleving. Bij PIT ontwikkel jij een brede blik op het publieke domein en leer je maatschappelijke opgaven vanuit meerdere perspectieven bekijken – en oplossen! 

PIT is in 2022 opgericht. Er zijn inmiddels 4 groepen gestart en we zijn nu in totaal met 17 trainees. Je kunt hier meer over ons – en onze ambities – lezen!

Hoe ziet het traineeship er uit?
Enerzijds ga jij werkervaring opdoen, door 4 dagen per week aan de slag te gaan bij een opdrachtgever. Denk hierbij aan gemeenten, (regionale) samenwerkingsverbanden, onderwijs- en zorginstellingen of andere organisaties in het maatschappelijk domein. Gedurende de twee jaar willen we je bij 3 verschillende opdrachtgevers een kijkje laten nemen, dus ieder project duurt ongeveer 8 maanden.

Daarnaast werk jij 1 dag per week aan je persoonlijke ontwikkeling door middel van trainingen, coaching of interne projecten. Denk hierbij aan onderwerpen als “Hoe werkt een gemeente?”, “Hoe werkt Jeugdzorg?”, “Wat is de Participatiewet?, “Hoe pas je social return toe?”. Maar ook soft skills zoals communicatiestijlen, adviesvaardigheden en presenteren. Daarnaast nemen we je mee op werkbezoeken zoals naar een kazerne, daklozenopvang of een sociaal ontwikkelbedrijf. Wij verwachten ook dat je je steentje bijdraagt aan PIT, dat is namelijk ook ontzettend leerzaam! Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een netwerkevent. 

Wat ga je doen?
Je wordt ingezet als (junior) beleidsadviseur, ondersteunt een project, of voert een onderzoek uit. Welke stappen je vervolgens zet hangt volledig af van jouw wensen en ambitie.

Voorbeelden van mogelijke opdrachten zijn:

 • Het organiseren van opvang voor Oekraïense vluchtelingen binnen een gemeente. 
 • Het schrijven van een plan van aanpak voor het Gezond en Actief Leven Akkoord voor een gemeente. 
 • Het ontwikkelen van een advies voor het herinrichten van een dorpskern vanuit een visie op de sociale en fysieke leefomgeving. 
 • Het uitwerken van een advies voor toepassing van social return voor een gemeente of semi-publieke organisatie.
 • Ondersteuning bij het kabinet van de Burgermeester.
 • Een regionaal advies om jongeren die een leerplicht hebben maar niet meer schoolgaand zijn in kaart te brengen en aan passend onderwijs of werk te helpen. 

Onze opdrachtgevers zitten in heel Nederland en bij het matchen kijken we altijd naar een combinatie tussen reisafstand, jouw ambities en de klik met het team. Vaak is hybride werken mogelijk. De opleidingsdagen zijn meestal op ons kantoor in Arnhem (vlakbij Arnhem CS).

Wat maakt PIT zo leuk?

 • Er is veel persoonlijke aandacht en er wordt echt met je meegedacht over je ambities
 • Er zijn regelmatig teamuitjes
 • Je leert ontzettend veel van je mede trainees
 • Je mag geoorloofd “jobhoppen”
 • Afwisseling tussen inhoudelijke trainingen en professionele vaardigheden
 • Je mag meedenken over de invulling van de ontwikkeldagen
 • Je krijgt een kijkje in de keuken bij de bedrijfsvoering

Wil jij jezelf als professional ontwikkelen en je inzetten voor de samenleving?

Ga dan snel naar onze vacaturepagina en lees daar alles over hoe je voor het traineeship bij PIT kunt solliciteren!