PIT-Partnerevent 2024

In het Erfgoedcentrum Rozet in Arnhem kwamen PIT-partners, PIT-talenten en geïnteresseerden bij elkaar om gedachten uit te wisselen over de bestuurskwesties van onze tijd. Samen bogen we ons over de vraag hoe de nieuwe generatie ingezet kan worden om een antwoord te geven op deze uitdagingen. Vertrouwen in de overheid en tussen de generaties was een terugkerende conclusie tijdens het PIT-Partnerevent. We kijken terug op een enerverende, inspirerende en gezellige middag!

Met de aktetas in de hand betrad onze directeur Mieke van Aspert als eerste het podium en stipte zij het verschil aan tussen de oudere en de jongere generatie in het publieke domein. Op ludieke wijze maakte ze korte metten met de generationele verschillen in het publiek. Boomers en Zoomers hebben toch wat van elkaar te leren. De toon voor het event was gezet!

Hierna volgde een interessant panelgesprek geleid door ons PIT-Talent Ruben Vogels. Ruben ging samen met Joop van den Berg, Angèle Welting en het publiek in gesprek over de maatschappelijke kwesties van onze tijd. Met hun enorme bestuurlijke ervaring ontleedden Joop en Angèle kwesties als het verlies van specialistische kennis bij overheidsinstanties, en het huidige gebrek aan vertrouwen in onze overheid. Hun advies voor alle jonge talenten in de zaal: specialiseer je in een boeiend kennisgebied en ga op zoek naar manieren om inwoners te betrekken bij het beleidsvormingsproces. Dat kan het vertrouwen in de overheid alleen maar ten goede komen.  

In deze themasessie stonden de verschillen tussen de generaties op de werkvloer centraal. Verschillen die tot spanningen kunnen leiden, kunnen juist ook ingezet worden om een team te versterken. Onze PIT-Talenten Yentl Kuin en Florianne Rasch zochten met de deelnemers naar manieren om generaties met elkaar te verbinden. Hoe kijken de verschillende generaties naar elkaar? En hoe was het om als jongste generatie op de werkvloer te staan? De utopische brainstorm die daarop volgde, bracht een aantal mooie ideeën voort. Zo werd het concept ‘UtoPITia’ geïntroduceerd, waarbij leeftijdsverschillen geen bepalende factor zijn, maar gezocht wordt naar een gezamenlijk vertrekpunt waarbij je als team wederzijds begrip en vertrouwen stimuleert. Nog een mooi voorbeeld kreeg de naam ‘Bejaardencommunity Alphabet’. De nadruk ligt hier op het gedeelde verantwoordelijkheidsgevoel dat een team bestaande uit verschillende generaties kan binden.

Intergenerationele diversiteit binnen een team is geen struikelblok. Het kan juist een kracht zijn! Door dialoog vond men tijdens deze sessie meer begrip en vertrouwen tussen de verschillende generaties in het publieke domein. 

Klik hier voor de presentatie van deze themasessie



In deze themasessie hebben wij ons gebogen over het vraagstuk van het gebruik van Big Data technieken door de overheid. PIT-talenten Stan Vrijenhoek, Rutger Wallinga en Jonatan Faber introduceerden het thema en gaven daarna leiding aan de discussie. Met een filmpje werden de twee kanten van dit debat geïntroduceerd. Big Data is een krachtig middel dat de efficiëntie van de overheid kan verbeteren, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Gevallen zoals de toeslagenaffaire tonen ons dat het mogelijk is de menselijke maat te verliezen wanneer er enkel naar datasets en niet naar individuen wordt gekeken. Over deze en vele andere data-vraagstukken gingen we in discussie in een spectrumdebat.

Wat vaker naar voren kwam was het thema vertrouwen: integriteit en transparantie van de overheid blijken van groot belang. De persoon die aan het eind van het proces staat moet te vertrouwen zijn. De kansen die Big Data biedt zijn te groot om links te laten liggen, maar we moeten goed nadenken over hoe we kunnen waken voor gevaren zoals privacy schending en discriminatie.

Klik hier voor de presentatie van deze themasessie

Mieke sloot het plenaire gedeelte van de dag af door interessante visies uit de themasessies aan te stippen. Daarna konden we onder het genot van een hapje en een drankje verder met elkaar kennismaken en genieten van het prachtige uitzicht over Arnhem. Na de borrel kreeg iedereen een groeizaam cadeautje mee, een zakje met zaadbolletjes waarmee de tuin of een ander stuk grond omgetoverd kan worden in een wild bloemenperkje.  

Wij vonden, mede door u, het PIT-Partnerevent verrijkend, gezellig en meer dan geslaagd. We praten graag met u verder over wat PIT voor uw organisatie zou kunnen betekenen! Klik hier om naar onze contactpagina te gaan.